Vastine: Päätoimittaja Jokinen sortui asiavirheisiin

Aamulehden vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen arvostelee Aamulehden verkkosivuilla muiden tiedotusvälineiden toimittajia siitä, että he eivät tarkista tietojaan tarpeeksi hyvin (Journalistin perustyö jää tekemättä, 17.2.2016).

Jokisen arvostelun kohteina ovat myös allekirjoittaneet, Ylen TV1:n Perjantai-ohjelman juontajat, Pekka Vahvanen ja Sean Ricks.

Tietojen tarkistaminen on tärkeää. Jokaisen toimittajan pitää tehdä se niin hyvin kuin mahdollista, siitä olemme Jokisen kanssa samaa mieltä.

Valitettavasti Jokisen oma faktantarkistus on jäänyt puutteelliseksi.

Ensinnäkin hän arvostelee kirjoituksessaan kovin sanoin Helsingin Sanomien toimittajaa Anna-Stina Nykästä, mutta kirjoittaa tämän nimen väärin.

Jokisen viittaama Perjantai-ohjelma esitettiin 5.2., ei 6.2. kuten hän kirjoittaa.

Jokinen referoi Perjantai-ohjelman valtamediaa ja vastamediaa käsitellyttä keskustelua esimerkiksi seuraavalla virkkeellä: "Timo Hännikäinen ja joku yleisöstäkin ryhtyi arvioimaan Aamulehden yhteiskunnallisia kantoja, Nato-näkemyksiä ja toimittajien poliittisia ajatuksia."

Koko keskustelussa ei mainittu toimittajien Nato-näkemyksiä, eikä kukaan yleisöstä ryhtynyt arvioimaan Aamulehden "yhteiskunnallisia kantoja". Tämän voi tarkistaa Yle Areenasta (http://areena.yle.fi/1-3081857), ja niin Jokinenkin olisi voinut tehdä.

Jokinen on täysin oikeassa siinä, että keskustelussa on kohta, jossa ilmoille jää virheellinen käsitys: että Aamulehden omassa kyselyssä (joka tehtiin vuonna 2010) kokoomus olisi ollut Aamulehden toimittajien keskuudessa suosituin puolue. Näin ei ole. Vihreät oli kyselyn mukaan suosituin, kokoomus vasta toiseksi suosituin. Tämän kyselyn tuloksia ei kukaan keskusteluun osallistuneista muistanut tarkasti, emme myöskään me.

Jokinen antaa maalailevassa kirjoituksessaan vaikutelman, että Aamulehdestä olisi puhuttu ohjelmassa enemmänkin ja esitetty siitä paljon epäilyttävää tietoa. "Tosin en tunnistanut yhtään faktaa siitä, mitä Aamulehdestä puhuttiin Ylen perjantai-illassa", Jokinen kirjoittaa.

Keskustelussa puhuttiin Aamulehdestä kaikkiaan noin kymmenen sekuntia, ja moni järkevä katsoja ymmärsi, että se yksi fakta, jota Aamulehteen liittyen muisteltiin, ei ollut tuoreena keskustelijoiden muistissa.

Suorassa lähetyksessä nousee esiin asioita, joita ei ole mahdollista siinä hetkessä tarkistaa tai muistaa. Siinä mielessä tilanne on hyvin erilainen kuin esimerkiksi lehtitekstin faktantarkistuksen tapauksessa.

Pekka Vahvanen ja Sean Ricks

Kirjoittajat ovat Ylen TV1:n Perjantai-ohjelman toimittajia.

Uusimmat artikkelit

Äpärä vai rakkauslapsi?

Klikkiotsikko. Nykyajan journalismin hävettävä äpärä? Vai sanaleikin ja oivaltavuuden rakkauslapsi? Klik tuli mieleen, kun luin sunnuntaiaa…  Lue lisää