Case Blockfest ja Aamulehti - mistä oikein on kyse?

(Aamulehti avaa perjantaina 28.8. uuden Toimitukselta-blogin. Tämän blogin tarkoitus on toimia viestintäkanavana lukijoiden suuntaan. Kerromme tekemisistämme, perustelemme ratkaisuja, puhumme mediasta laajemminkin. Kaikki jutut jaetaan Aamulehden Facebook-sivuilla, missä keskustelu jatkukoon. Nyt käsittelemme Blockfestiä.)

Se reuhahti jälleen. Sanasota Aamulehden ja Blockfestin välillä. 

Aion olla perusteellinen. Siksi ensin taustaa. Johtopäätöksiä haluavat voivat pompata suoraan jutun loppuun

Mitä on tapahtunut?

Muutama vuosi sitten kiisteltiin yhdestä poliisiuutisesta. Se kina toivoakseni taputeltiin Kallosen Kallen kanssa, mutta nyt tunteet kuumenivat Aamulehden uutisoitua, että Ratinan stadion kärsi festivaalista.

Juttu ei ole verkossa, mutta sen ydin oli tämä:

Ratinan juoksuradan heikko kunto on saanut yleisurheiluväen suivaantumaan. Uusin harmistus syntyi, kun Blockfest-musiikkitapahtuma oli siivonnut jälkensä. Konserttialueen rakentajat vaurioittivat stadionin juoksuradan mondo-pinnoitetta niin, ettei sillä voi enää urheilla kilpaa. Kaupunki joutui kutsumaan alustavalmistajan työntekijät selvittämään ja korjaamaan tuhoja. 

Tampereen Eliittikisojen pääsihteeri Elisa Hakanen on tuohtunut stadionin kovasta tapahtumakäytöstä.

– Toivon todella, että kenttä on kunnossa 5. syyskuuta. Jos kisat perutaan, se on kamalinta, mitä minulle on näiden hommien aikana tapahtunut, Hakanen lataa.

Asiasta vastaava kaupungin liikuntapäällikkö Mikko Heinonen kertoo, että Blockfestin rakennusajoneuvot eivät liikkuneet siellä, missä olisi pitänyt.

– Mondon pinta on mennyt rikki, kun työkoneet ovat kulkeneet sen päältä ja kääntyilleet paikallaan.

Seuraavana päivänä tuli huojentava tieto, jonka uutisoimme: Eliittikisat eivät ole vaarassa - Ratina saadaan kuntoon. Siinä todettiin näin:

Tampereen Eliittikisat pystytään järjestämään ensi viikon lauantaina normaalisti Ratinan stadionilla. Kuten Aamulehti uutisoi tänään, Ratinan kentän mondopinnoite oli kärsinyt vaurioita kesän aiemmista urheilu- ja viihdetapahtumista.

Mondoa on korjailtu perjantaina ja korjaukset jatkuvat viikonloppuna siihen asti, kunnes vahingoittunut osa mondosta on paikattu uudella. Pinnoite tulee olemaan Eliittikisoissa yhtä hyvässä kunnossa kuin alkukesästäkin, vakuuttaa Tampereen kaupungin liikuntapäällikkö Mikko Heinonen.

Alkuperäinen juttu herätti Facebookissa kritiikkiä. Asiaa kommentoi myös Tampereen kaupungin tapahtumajohtaja Perttu Pesä. Pertun kommentin ydinasia on tässä:

Massojen siirtely niin yleisön kuin rakenteidenkin osalta on kovastikin tarkkaa puuhaa ja mitä nopeammin sitä joudutaan tekemään, sitä suuremmat ovat riskit. Muutamiin kohtiin joudutaan tekemään massausta, mutta ei hätää, edelleenkään suorilla ei joudu juoksemaan ylämäkeen...

Koska hyvän kaupungin on omalta osaltaan oltava oppiva organisaatio, olemme jo miettineet seuraavia askeleita. Teemme stadionin käytöstä, kartoista, ohjeista ja opastuksista ohjekirjan, joka lanseerataan kaikkien stadionin käyttäjien iloksi jo ensi keväänä. Lisäksi luodaan käytännöt ajoramppien osalta sellaisiksi, että kaikki ovat tyytyväisiä. Tämä tuotos on tarkoitus julkaista niin paperi-, kuin sähköversiona ja mikä yllättävää, vähintään kahdella kielellä, joista toinen ei ole Ruotsi...

Näillä askelilla mennään taas eteenpäin kohti nykyaikaista yhteiskuntaa, jossa on erittäin hyvin tilaa kaikelle tapahtumatoiminnalle. Ne nimittäin mainiosti tukevat Tamperelaista Aluetaloutta, Yhteisöllisyyttä ja Imagoa vastakin.

Rajuimmissa kommenteissa arveltiin, että koko juttu oli jälleen yksi osoitus Aamulehden vuosia jatkuneesta Blockfestin vainoamiskampanjasta. Siitähän se lähti: "Aamulehti Boikottiin valehtelusta ja lietsonnasta".

Aina yhtä nopeasti nollasta sataan kiihtyvä, ja varmaan juuri siksi niin tehokas organisaattori Kalle Kallonen oli sitä mieltä, että Aamulehti on jo vuosia yrittänyt "mustamaalata" ja "sabotoida" festivaalia.

Ja rajuimmassa kommentissa uhattiin jutun tehnyttä toimittajaa turpaanvedolla.

Johtopäätös 1: Blockfest ja Tampere

Ihan perusasia on, että Blockfest on hieno tapahtuma. Se on todettu lehdessämme moneen otteeseen. Ja mielellämme pidämme tapahtumaa kovasti framilla. Eikä meidän tapana ole loukkaantua meitä kohtaan esitetystä kritiikistä, joten eiköhän se näy meillä jatkossakin.

Tyhjästä on muutamassa vuodessa polkaistu merkittävä festivaali, joka kerää viikonlopun aikana Tampereelle kymmeniä tuhansia ihmisiä ja tuo tänne huvin lisäksi myös rahaa, työtä ja hyvinvointia. Tämä on selvä asia.

Kun paikkakunnalle kasvaa iso tapahtuma, erityisesti NUORISOtapahtuma, niin kyllä sillä on vastustajia. Isoimmat vastalauseet tapahtuman kovasta metelistä ovat vaimenneet, mutta uusia huolenaiheita on tullut tilalle: epäsiisteys, kännäys, tapahtuma-alueiden turmelu ja niin edelleen.

Pahanilkisiä riittää, ja uskokaa pois, kyllä niitä kansalaisten huolenaiheita täällä toimituksessa karsitaan ja suhteutetaan.

Mutta.

Johtopäätös 2: Puolesta vai vastaan

Aamulehdellä EI ole Blockfest-vastaista agendaa. Piste.

Aamulehti ei ole kiistoissa osapuoli, Me raportoimme. Ratina-casessa raportoimme urheilujärjestäjän huolen.

Suhteutetaan asiaa näin. Kun useampi kymmenen tuhatta vierasta kaupunkiin tulee, niin kyllä silloin jotain sattuu ja tapahtuu. Joku tippuu suvantoon - onneksi kukaan ei hukkunut - joitakin kymmeniä huumepidätyksiä tulee, joku pinnoite saattaa kärsiä. Ja myös niistä me raportoimme.

Katselin läpi arkistomme. Mitä olemme Blockfestistä kirjoittaneet. Näin aloitimme festivaalin:

Blockfest alkoi tänään aurinkoisissa tunnelmissa. Oletko mukana festareilla?

Posted by Aamulehti on 21. elokuuta 2015

Laskin heinäkuun alusta noin kolmisenkymmentä festivaalia käsittelevää artikkelia. Paljon hehkutusta, etusivun pääkuvia, sivun mittaisia Cheek-arvioita, Blockfest-teemaa Menominissä, kattava festivaaliseuranta, aika hyvä henkilöhaastattelu pääorganisaattori Kallosesta.

Ja tämä Cheek sai Ratinan laulamaan ja kyynelehtimään oli itse asiassa meidän mobiilisivustomme luetuin juttu koko elokuussa. Mistään tapahtumasta emme kesän aikana kirjoittaneet täällä yhtä paljon kuin Blockfestistä.

Näin me festivaalit päätimme:

Ratinan stadion toimi ensimmäistä kertaa Blockfest-areenana. Järjestäjien mukaan ratkaisu oli onnistunut.

Posted by Aamulehti on 23. elokuuta 2015

Katselen nyt tuota tarjontaa vähän kuin ulkopuolelta. Minusta suhteet ovat kohdallaan: '

Kolmisenkymmentä juttua tapahtuman sisällöstä.

Kolme juttua tapahtuman lieveilmiöistä tai ongelmista.

Minun on vaikea käsittää, sori vaan, että kun uutisia kerrotaan, se on heti mustamaalausta. Koska se ei ole, se on median työtä sekin.

Johtopäätös 3: Aamulehden toimintatapa

Aamulehti noudattaa toiminnassaan Journalistin ohjeita, joiden kolme ensimmäistä kohtaa on syytä tässä nostaa esiin.

1. Journalisti on vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

2. Tiedonvälityksen sisältöä koskevat ratkaisut on tehtävä journalistisin perustein. Tätä päätösvaltaa ei saa missään oloissa luovuttaa toimituksen ulkopuolisille.

3. Journalistilla on oikeus ja velvollisuus torjua painostus tai houkuttelu, jolla yritetään ohjata, estää tai rajoittaa tiedonvälitystä.

Jatkossakin aiomme olla riippumaton tiedonvälittäjä. Se on elinehtomme.

Johtopäätös 4: Virheen korjaus

Ratina-casen Facebook-kommenteissa syytettiin jälleen Aamulehteä virheellisen tiedon levittämisestä.

Olemme hyvin tarkkoja esittämiemme tietojen oikeellisuudesta. Aina kun juttuihimme esitetään oikaisupyyntö, joka todetaan aiheelliseksi, oikaisu julkaistaan. Tässäkin meitä ohjaavat Journalistin ohjeet.

Lisätietoja oikaisumenettelystä löytyy Riitta Ollilan blogista Julkisen sanan neuvoston sivulta. Jos havaitsette virheen, pyytäkää oikaisua!

Johtopäätös 5: Turpaanvetoa

Yhdessä Fb-kommentissa uhattiin jo jutun kirjoittanutta toimittajaa:

Painetaan tota jutun kirjoittanutta super journalistia porukalla tunti turpaan.

Tähän meillä on nollatoleranssi. Toimittajan uhkailu väkivallalla on tuomittavaa. 

Toimittajalla pitää olla työrauha. Tämä on Suomi eikä mikään Donetskin kansantasavalta. Erityisen kehnoon aikaan uhkailu sattui nyt, kun Yhdysvalloissa kaksi toimittajaa ammuttiin työnsä ääreen.

Asiasta on keskusteltu kommentin esittäjän kanssa.

Johtopäätös 6: Peace!

Joten eiköhän lopeteta möyhääminen puolin ja toisin. Jockakin voisi joskus laskea kymmeneen ennen Fb-päivitystä...

Tämän jorinan lopuksi siteeraan kesätoimittajamme Säde Mäkipään pääkirjoitusta Blockfestiin keskittyneestä Menoministä. Minusta siinä on hyvä msg kaikille:

Seuraava tilaisuus vetää herne nenään on ensi viikonloppuna, kun rap-festivaali Blockfest valtaa Tampereen. Taannoin tapahtuman tiimoilta nousi keskustelua olleista ja olemattomista järjestyshäiriöistä. Musiikkigenren ystävänä ja nuorison edustajana koen, että on minun vuoroni puolustaa kanssafestaroijiani.

Lupaan, että Tampereen kaduilla ei tarvitse soveltaa New Yorkin jengisääntöjä. Paperi T:kin itkee vain eksänsä perään. Mitä festarikansaan tulee, lupaan, että suurin osa pystyy pitämään hauskaa ilman tarvetta motata vastaantulijoita tai tuoda alueelle isoisän haulikkoa.

Blockfestin järjestäjät ovat onnistuneet haalimaan Tampereelle kattauksen, josta riittää nautittavaksi kaikille, myös vähemmän genrestä tietäville. Lupaa siis sinä, arvoisa festarivieras, että arvostat eforttia ja jätät överit kotiin. Ja lupaa sinä, arvoisa kanssaeläjäni, olla pelkäämättä rap-tartuntaa ja luopua foliohatusta. Kuten Dj Kridlokk alias Khid toteaa, se on "ruma, epämukava ja paskaa matskuu".

Kirjoittajan muut artikkelit

Uusimmat artikkelit

Äpärä vai rakkauslapsi?

Klikkiotsikko. Nykyajan journalismin hävettävä äpärä? Vai sanaleikin ja oivaltavuuden rakkauslapsi? Klik tuli mieleen, kun luin sunnuntaiaa…  Lue lisää