Aamulehti.fi on uudistunut - Tässä tärkeimmät asiat uudistuksesta

Aamulehti.fi on uudistunut. Tarjolla on entistä runsaampi ja värikkäämpi kattaus uutisia ja myös taustoittavia juttuja. Uudistuksessa on ajateltu erityisesti Aamulehden pirkanmaalaisia tilaajia, jotka saavat tilausmaksulla käyttöönsä koko digitaalisen sisällön. Seuraavassa vastaukset yleisimpiin kysymyksiin.

Ja jos on lisää kysyttävää, kysymyksiä voi lähettää suoraan minulle: seppo.roth@aamulehti.fi.

Alla oleva juttu on julkaistu aiemmin jo Aamulehden verkossa, mutta jutun loppuun olen lisännyt asiasta kiinnostuneille hieman teknistä tietoa ja jatkokehityksen näkymiä.

Uudet verkkosivut ovat eri näköisiä, miksi?

Uudistimme sivut nykyaikaisemmiksi ja toivottavasti myös helppolukuisemmiksi. Sivuston ilme on nyt samaa näköä tutun, paperisen Aamulehden kanssa. Viestimme sitä, että olemme sama luotettava Aamulehti, luettiin se verkossa tai paperilla.

Saanko minä lukijana nyt jotain enemmän kuin ennen?

Kyllä. Sivuille on tuotu runsaampaa sisältöä. Ennen verkkojutuissamme oli yleensä vain otsikko, tekstiä ja kuva. Nyt julkaisemme verkossa myös paljon pidempiä juttuja, pitkiä haastatteluja, reportaaseja, runsaammin kuvia ja enemmän videoita. Verkossa jutut ovat nyt kaikilla mausteilla.

Aiemmin Aamulehti julkaisi verkossa vain pienen osan sisällöstään. Nyt kasvatamme verkossa julkaistavan sisällön määrää reilusti. Tavoitteena on, että lukija saa kaiken yhtä hyvin paperilta kuin verkostakin.

Miksi teillä on verkossa erilaisia juttuja kuin lehdessä?

Meillä on lehdessä ja verkossa samat laatukriteerit. Julkaisemme juttuja, jotka ovat monipuolisia, monenlaisille lukijoille tarkoitettuja ja totta.

Monet asiat saattavat näyttää verkossa erilaisilta. Jos päivällä sattuu iso onnettomuus, seuraamme sitä verkossa hetki hetkeltä.

Mitä tarkoittaa, että sen voi lukea "kaikilla päätelaitteilla"?

Aamulehdellä ei ole enää erillistä verkkosivua tietokoneita ja erillistä verkkosivua älypuhelimia varten. Kaikki lukijat saavat saman sisällön, joka taipuu luettavaksi päätelaitteen mukaan. Millään laitteella et jää ilman jotain juttua. Päätelaite se muuten on paperikin!

Onko teidän sivustonne maksullinen?

Kyllä on. Tilaaja saa luettavakseen kaiken sisältömme, eli verkkosivujen lisäksi näköislehden, mobiilisovelluksen, digitaalisen iltapäiväjulkaisu Hetken ja arkiston.

Tarjoamme kaikille maksutta muutamia juttuja viikossa tutustumista varten. Tämä tunnetaan niin sanottuna mittaroituna mallina, joka on käytössä muun muassa Kauppalehdessä, Helsingin Sanomissa ja New York Timesissa.

Miksi verkkosivusto on maksullinen? Netissä kaiken pitäisi olla ilmaista.

Aamulehti tarjoaa tarkastettua tietoa, joka auttaa eteenpäin. Verkon juttutarjonta on aiempaa runsaampaa ja näyttävämpää.

Journalismin tekeminen maksaa, ja haluamme arvostaa maksavaa tilaajaa. Lehteä ja verkkopalvelua tekevät ammattilaiset. Tekemisen taso voidaan turvata vain niin, että toiminta on myös taloudellisesti järkevää.

Tarkastettua tietoa? Teettehän tekin virheitä?

Aamulehteä tekee noin sata toimittajaa, jotka ammattitaidollaan varmistavat, että jutut ovat totta, hyvää kieltä ja kertovat olennaisista asioista. Netissä on laskematon määrä ilmaista tietoa, mutta sen totuudellisuudesta ei aina voi mennä takuuseen.

Aamulehti on sitoutunut noudattamaan alan sovittuja pelisääntöjä, joihin kuuluu totuudellinen journalismi. Kaikki tekevät virheitä, mutta meidän sitoumukseemme kuuluu, että jos teemme virheen, me oikaisemme sen.

Voinko tilata pelkän verkkosisällön?

Kyllä voit. Tilausmuotoja on kaksi: Verkkotilaus ja Täystilaus. Täystilauksessa saat kotiisi myös lehden, sen paperisen.

Voiko paperilehden tilata erikseen?

Paperista lehteä ei voi tilata erillisenä tilauksena, vaan verkkosisällöt kuuluvat automaattisesti kaikkiin tilausmuotoihin ilman lisämaksua.

Kenelle maksulliset verkkosisällöt kuuluvat?

Kaikki verkkosisällöt kuuluvat kaikille tilaajille 7 päivänä viikossa, niin jokapäiväisille kuin viikonlopputilaajillekin.

Jos jaan juttunne Facebookissa, voivatko ystäväni lukea sen, vaikka eivät ole tllaajia?

Kyllä voivat. Sosiaalisen median kautta jaettuja juttuja pääsee lukemaan.

Olen tilaaja, mutta en ole ennen käyttänyt teidän digitaalisia palvelujanne. Mistä saan käyttäjätunnukset?

Tarvitset asiakasnumeron. Sen löydät kanta-asiakaskortista, jonka olet saanut postissa. Numero löytyy myös laskusta. Kun kirjaudut ensimmäistä kertaa palveluumme, syötä sinne asiakastunnuksesi ja postinumerosi. Sen jälkeen voit luoda käyttäjätunnuksen ja salasana.

Käytännössä käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Niillä tunnuksilla voit jatkossa käyttää palveluja. (Rautalankaohjeet tarkemmin tästä linkistä!)

Mikä ero on asiakasnumerolla ja käyttäjätunnuksella?

Asiakasnumeroa tarvitset kirjautuessa vain kerran. Sen avulla sinut tunnistetaan tilaajaksi ja voit luoda itsellesi oman käyttäjätunnuksen (sähköpostiosoite), joka on mukavampi muistaa.

Pitääkö sivuille kirjautua joka kerta uudestaan?

Ei tarvitse. Kirjautuminen pysyy tietokoneen tai kännykän muistissa, ellei verkkoselaimessasi ole asetuksia, jotka pyyhkivät selaimen sammuttaessasi kirjautumistiedot pois.

Voiko koko perhe lukea lehteä samoilla tunnuksilla?

Kyllä voi.

Mitä jos unohdan salasanan?

Sivustolta löytyy "Unohditko salasanan" -toiminto, joka on tuttu kaikille erilaisten verkkopalvelujen käyttäjille.

Onko verkkosivuilla nyt sama sisältö kuin näköislehdessä?

Ei ole. Julkaisemme paperilehden juttuja verkkopalvelussamme, mutta lehti ja verkko ovat erilaiset välineet.

Paperinen lehti on tuote, jolla on alku ja loppu sekä selvä hierarkia. Sen voi ottaa kahvipöytään ja linja-autoon ilman datayhteyttä.

Paperilehdessä on sisältöä, jota verkosta ei löydy, kuten urheilutuloksia, sanaristikko, mainoksia sekä tv- ja radio-ohjelmatietoja. Verkossa taas on esimerkiksi videoita ja urheilutapahtumien live-tulosseurontoja.

Technical Summary

Aamulehden uusi verkkosivusto on rakennettu Wordpress-julkaisualustan päälle. Sama alusta tulee vähitellen käyttöön kaikissa Alma Aluemedian lehdissä. Se on jo käytössä Lapin Kansassa, Pohjolan Sanomissa ja Aamulehdessä sekä Valkeakosken Sanomissa. 

Satakunnan Kansa on vuorossa 1. maaliskuuta illalla ja Nokian Uutiset 3. maaliskuuta. Muuta paikallislehdet seuraavat perässä.

Sivut ylläpidetään AWS:llä. Juttujen tekemiseen käytetään edelleen Doris-toimitusjärjestelmää. On monia asioita, joita ei ole muutettu: Juttujen kommentointi sujuu entiseen malliin anonyymisti ja ennakkomoderoituna. Saitin "liepeillä" ilmestyvät edelleen mm. Moron omat verkkosivut, Aamulehden Blogit ja Kuvakisa.

Sivut on rakentanut tamperelainen Geniem, joka on Aamulehden pitkäaikainen yhteistyökumppani monissa hankkeissa.

Powered by Flockler

Kirjoittajan muut artikkelit

Uusimmat artikkelit

Äpärä vai rakkauslapsi?

Klikkiotsikko. Nykyajan journalismin hävettävä äpärä? Vai sanaleikin ja oivaltavuuden rakkauslapsi? Klik tuli mieleen, kun luin sunnuntaiaa…  Lue lisää